Mark Hamilton

Mark Hamilton

Teamleider webcare
Het Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis is het onbetwiste A-merk van de nationale en internationale hulpverlening. Dankzij het enorme netwerk van vrijwilligers zijn de hulpverleners van het Rode Kruis altijd snel ter plaatse en kunnen zij overal ter wereld het verschil maken voor mensen in nood. Daarnaast spelen de vrijwilligers een grote rol in het voorkómen van leed, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over hygiëne en infectieziekten in het buitenland en EHBO-cursussen dichter bij huis.

Mark is inmiddels al heel wat jaren voor het Rode Kruis actief. Ooit begonnen bij een snel inzetbaar reddingsteam met slangetjes en infuuszakjes in de modder, verlegde hij zijn focus in de afgelopen tijd steeds meer naar de online community met snoertjes en opladers bij de koffieautomaat. Als teamleider van een breed samengesteld webcareteam vormt hij al enkele jaren het scherpe randje van de communicatie van het Rode Kruis. Van tekenbeet tot gewapend conflict en van blarenprikken tot natuurgeweld, de vrijwilligers van het Rode Kruis geven altijd antwoord en gaan met iedereen in gesprek. Als het kan met gevoel voor humor, als het moet met een mespuntje sambal.

Mijn sessie

Soms komt hulp uit de lucht vallen

Onlangs verruilde Mark het schelle geluid van zijn pager definitief voor het bliepje van zijn mobieltje. Hulpverlenen kan namelijk ook online, of beter gezegd met behulp van online. Het aantal mensen dat je online kunt bereiken met handelingsperspectieven is vrijwel onbegrensd, net als de hoeveelheid informatie die je uit openbare bronnen kunt halen. De kunst is om de informatie op de juiste plaats te krijgen, zodat de schade kan worden beperkt en adequate hulp kan worden geboden.

Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden laat Mark zien dat je ook zonder zwaailichten en in samenwerking het verschil kunt maken. Een sterke kop koffie en een account op social media volstaan om ervoor te zorgen dat waar nodig hulpverleningscapaciteit ontstaat en ook wordt ingezet waar het telt. Want bij Het Rode Kruis wordt vaak gelijk gedacht aan grote TV-acties en hulp in getroffen landen ver weg. Echter wordt ook service en ondersteuning geboden op gelegenheden en plekken bij jou om de hoek.

Houd me op de hoogte